Je hebt je kind (tussen de 4 en 7 jaar) aangemeld voor logopedie omdat hij of zij wat achterloopt in de taalontwikkeling. Misschien maak je je zorgen, en dat is heel begrijpelijk. Maar het is goed om te weten dat zo’n taalachterstand helemaal niet betekent dat er iets mis is gegaan bij jou als ouder. Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier en tempo, en soms hebben ze gewoon wat extra hulp nodig. Het allerbelangrijkste is dat we er nu samen voor gaan zorgen dat je kind de steun krijgt die het nodig heeft om met plezier te kunnen groeien in zijn of haar taalvaardigheid.
Waarom is logopedie belangrijk?
Taal is een van de belangrijkste hulpmiddelen in het leven van een kind. Het zorgt ervoor dat ze zich kunnen uiten, leren, spelen en vriendschappen opbouwen. Als een kind moeite heeft met taal, kan het frustrerend zijn, zowel voor het kind als voor de ouders. Door je kind op tijd te ondersteunen met logopedie, geef je het de kans om deze belangrijke vaardigheid verder te ontwikkelen. Zo helpen we je kind stap voor stap om zich prettiger en zelfverzekerder te voelen in het dagelijks leven.
Ouderbetrokkenheid
We begrijpen dat logopedie ook een nieuwe ervaring voor jou kan zijn. Daarom begeleiden we je als ouder om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen. Door samen te werken, kunnen we je kind de beste hulp bieden. Tijdens de logopedie krijg je praktische tips en oefeningen mee, zodat je ook thuis op een fijne manier met taal bezig kunt zijn.
Hoe gaat het traject in z'n werk?
-
Kennismaking en intakegesprek: Om een goed beeld te krijgen van de situatie, starten we altijd met een kennismakingsgesprek of intakegesprek. Hierin bespreken we waar jij en je kind tegenaan lopen en wat jullie verwachtingen zijn. We willen weten hoe jullie thuis de taalontwikkeling ervaren, zodat we samen de juiste aanpak kunnen bepalen.
-
Onderzoek naar de taalvaardigheid: Na het kennismakingsgesprek gaan we verder met een onderzoek naar de taalvaardigheid van je kind. Dit onderzoek bestaat uit leuke, speelse activiteiten die afgestemd zijn op de leeftijd van je kind. Aan de hand van de resultaten kunnen we zien hoe je kind zich verhoudt tot leeftijdsgenootjes in Nederland. Zo krijgen we tot op de maand nauwkeurig inzicht in zijn of haar taalniveau.
-
Bespreken van de resultaten en start van de logopedie: Na het onderzoek bespreken we de resultaten met je. Op basis van de scores en de bevindingen van de logopedist beslissen we samen of logopedie gestart wordt. De logopedie bestaat meestal uit sessies van 20 tot 30 minuten, één of twee keer per week. Hierin krijgt je kind op een speelse manier ondersteuning, en we leggen de oefeningen uit voor thuis.
-
Oefenen thuis: Een kleine dagelijkse taalboost: Logopedie heeft het grootste effect wanneer er ook thuis wordt geoefend. Ons advies is 5 tot 10 minuten per dag. Daarom is het noodzakelijk als je als ouder bij de sessies aanwezig bent (ook als de logopedie op school plaatsvindt), zodat je precies weet hoe je je kind thuis kunt helpen.
-
Heronderzoek na een half jaar: Om de voortgang van je kind goed in beeld te brengen, doen we na een half jaar een heronderzoek. Hiermee bekijken we of de doelstellingen behaald zijn en of de taalontwikkeling op peil is. Soms is een vervolgtraject nodig, en in andere gevallen kunnen we samen besluiten om de logopedie af te sluiten. Alles in het tempo dat past bij jouw kind.
Logopedie: altijd met plezier!
Onze grootste wens is dat logopedie een leuke ervaring is voor je kind. Spelenderwijs en met aandacht voor wat je kind leuk vindt, zorgen we ervoor dat hij of zij met plezier naar de sessies komt. Logopedie gaat trouwens het hele jaar door, dus ook in schoolvakanties kunnen we doorwerken aan de taalontwikkeling van je kind.
Tijdens de kennismaking kun je al je vragen stellen aan de logopedist. Wil je nu al graag iets weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Reactie plaatsen
Reacties