Oro-myofunctionele therapie (OMFT)

Jullie hebben waarschijnlijk door de tandarts of orthodontist het advies gekregen om contact op te nemen met de logopedist omdat ze iets opgemerkt hebben aan het mondgedrag van jou of jullie kind. Misschien hou jij of houdt jullie kind vaak de mond open, duw jij of duwt je kind de tong tegen de tanden tijdens het slikken, of heb je of heeft je kind de gewoonte om op de duim te zuigen. Dit afwijkende mondgedrag kan allerlei gevolgen hebben voor de stand van de tanden, de ontwikkeling van de kaak en de spraak. Daarom is het belangrijk om hier iets aan te doen, en dat is precies waar Oro-Myofunctionele Therapie (OMFT) bij kan helpen!

 

Wat is OMFT?

 

OMFT staat voor Oro-Myofunctionele Therapie, een hele mondvol, letterlijk! Deze therapie richt zich op het corrigeren van verkeerd mondgedrag door de spieren in en rond de mond te trainen en in balans te brengen. Denk aan oefeningen voor het verbeteren van de manier van slikken, ademen en het tong gebruik. Het doel is om gezond mondgedrag aan te leren dat vanzelfsprekend wordt, zodat de tanden mooi recht blijven staan, de kaak zich goed ontwikkelt en het ‘slissen’ verdwijnt. Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar met de juiste begeleiding en oefening ga jij of gaat jullie kind dit zeker onder de knie krijgen!

 

Hoe is OMFT opgebouwd?

 

De therapie begint met een kennismaking en een onderzoek door de logopedist. Hierbij wordt gekeken naar het huidige mondgedrag en welke stappen nodig zijn om dit te corrigeren. Vervolgens stelt de logopedist een behandelplan op, specifiek afgestemd op de behoeften van jou of van je kind.

 

De volledige therapie bestaat uit ongeveer 12 sessies. Tijdens deze sessies leer jij of je kind onder begeleiding van de logopedist de juiste technieken en oefeningen. Het is essentieel dat deze oefeningen thuis meerdere malen per dag worden herhaald, want gedragsverandering gebeurt alleen door veel herhaling. De eerste sessies vinden wekelijks plaats om een goede basis te leggen, waarna de tijd tussen de sessies geleidelijk wordt verlengd.

 

Na ongeveer 12 sessies volgt een evaluatie om de voortgang te bespreken. Op basis daarvan wordt een plan opgesteld voor het thuis verder automatiseren van het nieuwe mondgedrag. Een half jaar na de laatste sessie vindt er een controle plaats om te zien hoe het gaat en of er nog verdere ondersteuning nodig is. Na deze controle wordt de therapie afgerond, en hopelijk heb jij of je kind dan het gezonde mondgedrag helemaal eigen gemaakt!

 

Voorwaarden voor OMFT

 

Voordat we kunnen beginnen met OMFT, is het belangrijk dat je kind gestopt is met duim- of speenzuigen. Maak je geen zorgen als dit nog een uitdaging is, de logopedist kan jullie hierbij helpen met praktische tips en strategieën om dit af te leren. Daarnaast wordt OMFT meestal geadviseerd voor kinderen vanaf 7 jaar. Op deze leeftijd zijn de hersenen namelijk rijp genoeg om de nieuwe mondgewoonten goed te kunnen leren en toepassen.

 

Vergoeding van OMFT

 

Goed nieuws: OMFT wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Voor volwassenen gaat de vergoeding van OMFT af van het eigen risico. Het is altijd verstandig om bij je zorgverzekeraar na te vragen hoe de vergoeding precies geregeld is, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

 

OMFT bij Abel

 

Bij Abel zijn al onze logopedisten gespecialiseerd in OMFT. Je kunt ons team hier vinden, waar je ook kunt zien op welke locaties je bij ons terecht kunt. We hebben geen wachtlijst, dus je kunt snel beginnen met de therapie. Voor meer informatie over ons en onze praktijk, en om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, kun je ons volgen op social media. Wil je contact met ons, ga dan naar hetcontract formulier.

“Geen wachtlijst, heel fijn. Onze dochter slist niet meer. Dank je wel!” – Moeder van Zoë 7 jaar

“Onze dochter heeft zoveel vooruitgang geboekt dankzij de logopedist bij Abel.” – Moeder van Sara 8 jaar

“Ik dacht dat het lastig zou zijn om mijn 14-jarige mee te krijgen, maar bij Abel voelde hij zich meteen op zijn gemak. De logopedist wist precies hoe ze hem moest motiveren. Super blij met het resultaat!” – Moeder van Tom