Wat doet de logopedist voor kinderen?

Gepubliceerd op 1 september 2024 om 11:58

Logopedie is veel meer dan alleen spraaklessen; het is een ontdekkingsreis waarbij kinderen leren om vol vertrouwen te communiceren, zichzelf uit te drukken en hun wereld te verkennen. Of je nu ouder, leerkracht of zorgverlener bent, het is waardevol om te weten hoe een logopedist kan bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. In deze blog nemen we je mee langs de verschillende gebieden waarin logopedie een verschil kan maken.

 

Spraak

Kinderen die moeite hebben met het uitspreken van bepaalde klanken kunnen soms wat extra hulp gebruiken. Misschien struikelen ze over de ‘r’ of hebben ze moeite met de sch- combinatie in woorden. Dit kan ervoor zorgen dat anderen hen niet altijd goed begrijpen, wat frustrerend kan zijn. Een logopedist werkt spelenderwijs aan de uitspraak van deze klanken. Met leuke oefeningen, zoals tongbrekers of klankspelletjes, helpen we kinderen hun spraak te verbeteren.

Tip voor thuis en in de klas: Let erop als je kind bepaalde klanken systematisch verkeerd uitspreekt of onverstaanbaar is voor onbekenden. Vroegtijdige signalering helpt om snel te kunnen starten met ondersteuning.

Taal

De taalontwikkeling van een kind kan soms wat achterblijven. Dit betekent dat ze moeite kunnen hebben met het vinden van de juiste woorden, het vormen van zinnen of het begrijpen van wat anderen zeggen. Dit kan leiden tot misverstanden en onzekerheid. Logopedisten zetten speelse oefeningen in om de woordenschat uit te breiden en het taalbegrip te verbeteren, zodat kinderen zich vrijer en zekerder kunnen uiten.

Tip voor thuis en in de klas: Als je merkt dat je kind niet praat zoals andere kinderen van dezelfde leeftijd, moeite heeft met het begrijpen van eenvoudige instructies of worstelt met het vormen van zinnen, is het slim om hier aandacht aan te besteden. Veel voorlezen en samen kletsen kan een goede eerste stap zijn! De logopedist kan het in kaart brengen en helpen!

Gehoor 

Soms heeft een kind moeite om klanken goed te horen of te begrijpen. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijk verminderd gehoor door oorontstekingen/chronische verkoudheden. Maar ook door blijvend gehoorverlies. Dit kan de spraak-taalontwikkeling beïnvloeden, omdat ze niet goed horen hoe woorden uitgesproken moeten worden of zinnen gemaakt moeten worden. Logopedisten werken samen met audiologen om ervoor te zorgen dat kinderen niet alleen goed horen, maar ook goed leren spreken.

Tip voor thuis en in de klas: Als je merkt dat een kind vaak vraagt om herhaling, niet reageert op geluiden of moeite heeft met het onderscheiden van klanken in een lawaaiige omgeving, is dat een signaal om het gehoor te laten controleren. Dit kan via de logopedist.

Stem

Kinderen kunnen soms een hese of schorre stem hebben, vooral als ze veel schreeuwen of hun stem verkeerd gebruiken. Dit kan leiden tot vermoeidheid of zelfs stemproblemen. Logopedisten leren kinderen hoe ze hun stem op een gezonde manier kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door leuke ademhalingsoefeningen of stemspelletjes.

Tip voor thuis en in de klas: Als je kind vaak hees is, klaagt over een zere keel na het praten of je merkt dat de stem snel vermoeid raakt, kan dit een teken zijn van verkeerd stemgebruik. Rustige spelletjes en niet te veel schreeuwen zijn dan belangrijk.

Slissen

Slissen, ook wel lispelen genoemd, is een spraakprobleem waarbij onder andere de ‘s’ anders klinkt. Dit kan schattig zijn bij heel jonge kinderen, maar naarmate ze ouder worden, kan het storend zijn. Een logopedist helpt kinderen om de ‘s’ weer helder te laten klinken en werkt aan de spraakverstaanbaarheid. Helaas 'corrigeert' het vaak niet vanzelf.

Tip voor thuis en in de klas: Als je merkt dat een kind moeite heeft met het uitspreken van de ‘s’ of als de spraak moeilijk te verstaan is, is het verstandig om dit in de gaten te houden en eventueel hulp in te schakelen.

Mondmotoriek

Mondmotoriek is een belangrijk onderdeel van de logopedie, vooral voor kinderen die moeite hebben met het coördineren van de bewegingen van hun mond, tong, lippen en kaken. Dit kan van invloed zijn op hun spraak en zelfs op hun eetgedrag. Logopedisten gebruiken spelletjes en oefeningen die de spieren in de mond versterken en de coördinatie verbeteren, zodat kinderen gemakkelijker kunnen praten en eten.

Tip voor thuis en in de klas: Let op als een kind de mond veel open heeft, moeite heeft met kauwen, vaak kwijlt of moeite heeft met het uitspreken van bepaalde klanken. Spelletjes met rietjes, bellen blazen en het oefenen van gekke gezichten kunnen helpen om de mondmotoriek te verbeteren.

Lezen en spellen

Dyslexie en andere lees- en spellingsproblemen kunnen een kind belemmeren in hun schoolprestaties. Logopedisten werken samen met kinderen om hun lees- en spellingsvaardigheden te verbeteren, bijvoorbeeld door het versterken van hun fonologische vaardigheden, wat essentieel is om goed te leren lezen en spellen.

Tip voor thuis en in de klas: Als een kind moeite heeft met het herkennen van letters, het lezen van eenvoudige woorden of veel spellingsfouten maakt, kan vroeg ingrijpen helpen om de lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren. Maak lezen leuk door samen boekjes te lezen en te spelen met letters. Deze leuk maken is erg belangrijk! De leesmotivatie.

Stotteren

Stotteren is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zich uiten in herhalingen, verlengingen of blokkades tijdens het spreken. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen zich onzeker voelen of zelfs proberen om minder te spreken. Logopedisten helpen kinderen die stotteren door hen technieken aan te leren waarmee ze vloeiender kunnen spreken. Hierbij ligt de focus op het verminderen van spanning tijdens het spreken en het opbouwen van zelfvertrouwen in communicatie.

**Tip voor thuis en in de klas:** Als je merkt dat een kind regelmatig stottert of zichtbaar moeite heeft om woorden vloeiend uit te spreken, is het belangrijk om geduldig te blijven en niet te veel te corrigeren. Positieve aandacht en een rustige omgeving kunnen het kind helpen om meer ontspannen te spreken.

Wat volgt?

Logopedie is een prachtig vakgebied waarin we kinderen helpen om hun volledige potentieel te bereiken. In onze volgende blogs en posts gaan we dieper in op hoe logopedie precies werkt bij elk van de hierboven genoemde gebieden. We geven praktische tips, delen succesverhalen en laten zien hoe we samen kunnen werken om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.